FinTech: disruptief of coöperatief?

  • Bericht auteur:

Gaat FinTech altijd samen met startups die spannende apps ontwikkelen, waarmee bestaande markten worden opgeschud, op zijn kop gezet, bekende merken in de problemen komen en jonge whizzkids snel rijk worden? Als dat zo is, dan zijn wij geen FinTech.

Toch hebben wij een spannende app (in ontwikkeling) waardoor grote veranderingen in de financiële industrie (banken, verzekeringen, pensioenfondsen, beleggers etc.) mogelijk worden. En dan zonder dat de markt op zijn kop wordt gezet, zonder dat grote merken dreigen onder te gaan, maar ook zonder dat er enkelen met de buit vandoor gaan.

Plaats voor de burger

Deze FinTech ontstaat heel simpel doordat de burger een plaats krijgt in de markt en een stuk gereedschap krijgt waarmee hij/zij kan deelnemen. Deze plaats in de markt wordt mogelijk gemaakt door de Stichting Financieel Paspoort. Dat gereedschap is het “Financieel Paspoort”, een gratis app waarmee de burger zijn/haar financiële data uit verschillende bronnen kan ophalen en op een rijtje kan zetten. Nu kan de burger de regie over zijn/haar eigen leven gaan voeren, onafhankelijk van adviseurs die geld kosten of commercieel belangen hebben.

Blijft er ruimte voor advies?

Is daarmee de adviseur overbodig? Nee, want het financiële overzicht is slechts het beginpunt van het begrijpen van de eigen financiële situatie, de springplank om efficiënt professioneel advies te vragen en goed geïnformeerd de juiste beslissingen te nemen. Alle marktpartijen blijven gewenst en noodzakelijk, alleen niet om de schoenendoos met polissen en jaaroverzichten door te spitten, maar gericht te adviseren en passende diensten aan te bieden.

FinTech: technologie voor de burger in de financiële markt, waar iedereen beter van kan worden. Laten we daaraan samenwerken.